V toplem poletnem jutru, 22. 8., smo se člani Društva Invalid Kidričevo odpeljali na strokovno ekskurzijo v Šentjur, ki leži ob reki Voglajni
vzhodno od Celja. Vsako leto organiziramo ekskurzijo po Sloveniji in tako spoznavamo kraje in njene ljudi po naši prelepi deželi.
Ni potrebno daleč od doma, da se srečamo z nepoznanim in zanimivim krajem. Prvi postanek je bil v gostišču Bohorč na kavici.
Pot nas je nato vodila navkreber do muzeja “Ipavčeva hiša”, ki je obnovljen po skicah Jožeta Plečnika. Tukaj so se rodili znameniti šentjurski skladatelji in zdravniki: Alojz, Benjamin, Gustav in Josip Ipavec. V muzeju je urejena stalna razstava o njihovem delu in življenju. Na vrtu je Plečnikov vodnjak, kamnita hišica in pod mogočno lipo še kamnita miza. Tam je tudi spominska plošča “Slovenec sem”, ki nosi ime po naslovu pesmi, ki jo je uglasbil G. Ipavec. Nato smo obiskali muzej Južne železnice pri železniški postaji, kjer smo si ogledali prikaz bogatega arhivskega gradiva in železniških naprav od leta 1844 dalje. Po ogledu muzeja smo se odpeljali do Slivniškega jezera. Dan je bil vroč in prilegla se je hladna pijača v senci. Slivniško jezero med Kozjanskimi griči je privlačno rekreacijsko območje.

Naš izlet smo zaključili s kosilom na čudoviti lokaciji, ki upravičeno nosi ime “Rajski otok”.

V mislih že načrtujemo destinacijo ekskurzije za prihodnje leto.

Danica Dolenc