Društvo Invalid Bohinj in Društvo upokojencev skupaj organizirata umsko vadbo, vsak 1. in 3. četrtek v mesecu od 16 -18 ure.
Zakaj Umska vadba?
Nihče nima popolnega spomina, zato nam ni treba skrbeti, če nam kdaj pa kdaj le-ta zataji. Vendar ne odlašajmo. Kar lahko storimo danes, ne odlašajmo na jutri, pravi naš pregovor. Čeprav ne bo delovalo v vseh situacijah, nam lahko vadba pomaga, da bomo delali hitreje in lažje. Vsi vemo, da če nam nekaj ne gre najbolje in če neko nalogo opravimo slabo, največkrat odnehamo in se tja neradi ali pa sploh ne vračamo. Pa ravno tega ne bi smeli. Tam je naša šibka točka, na kateri moramo delati in jo izboljšati.
Možgani shranjujejo vse naše izkušnje od prvega dneva življenja. Vse naše spomine, sanje prijateljstva, male in velike radosti, tudi žalost in skrbi. In najbolj pomembno, možgani nam omogočajo načrtovati jutri – svojo prihodnost. Nove projekte, nov dan, nove izkušnje. Brez brezhibno delujočih možganov se nam pogled na jutri zasenči. Človek, čigar delovni spomin je prizadet, lahko živi nekaj časa samo še za včeraj.
Pomen umske vadbe je bil s strani uporabnikov spoznan za uporabnega in potrebnega. Delavnice Umske vadbe pri potekajo od oktobra in so vedno dobro obiskane. Število uporabnikov se giblje med 15 in 20 (včasih še več) in velikokrat je prostor kar pretesen.
Vaje, ki jih izvajamo temeljijo na dejstvu, da počnemo nekaj, kar običajno ne počnemo. Zakaj? Zato, ker ravno neobičajne vaje spodbujajo možgane k delovanju. Vse, kar je rutina, je posledično tudi avtomatika.
Najbolj preprost prikaz avtomatike ali pa vklopa možganov je podpis. Podpišimo se najprej z desno roko (levičarji z levo) in potem še z levo (levičarji z desno). Ste opazili razliko?
Podpis z desno (levo ) roko je avtomatski, z levo (desno) pa ni šlo ravno brez težav.
Ali pa: zapišimo otroško pesmico Ringaraja od zadaj naprej torej začnemo z besedo: Pomeče tla….
Ali pa: vas zanima, kako narediti nakupovalni seznam, ki si ga zapomnimo tudi, če listek ostane doma na mizi?
Vaje so iz različnih področji: logike, matematike, prostorske in vidne zaznave, veliko se igramo s črkami in besedami, ter spodbujamo domišljijo in vizualizacijo. Delavnice so vedno zabavne in polne smeha.
In ne nazadnje je druženje, ali kot se temu strokovno reče, socialni stiki, velik in ne zamenljiv del umske vadbe.
Zato umska vadba. Vadba, ki je namenjena ohranjanju dobre forme naših možganov in posledično spomina, v vseh starostnih obdobjih. Pomembno je razumeti pomen umskega staranja na eni strani in na drugi krepitev našega uma.
Vedno dobrodošli vsi, ki želite svojim možganom dobro.